Tid til at tage på opdagelsesrejse


Så er det ved at være sæson for at opdagelsesrejsendende tager på tur.

Det er en god tradition at man Rekognoscerer grundigt før man tager afsted på en eksotisk ekspedition. Jeg vil helt klart anbefale denne bog: "The Species Seekers : Heroes, Fools, and the Mad Pursuit of Life on Earth" by Richard Conniff (2012).

"A meticulously researched and witty tale of the history of natural history, reporting on the brave men and women who went to the ends of the Earth in search of new life forms, from Linnaeus, who invented a taxonomic classification scheme to organise life, to twentieth-century medical doctors, who used their knowledge of new species to conquer epidemic diseases"
Anmeldelse fra The Guadian https://www.theguardian.com/science/punctuated-equilibrium/2011/mar/24/2 

The species seekers

Hvorfor ikke tage en tur til Afrika for at undersøge giraffers evolution. Har Lamarc eller Darwin det vindende argument?

Lamarck foreslog at forhistoriske korthalsede giraffer strakte deres hals gennem hele livet for at nå de højeste grene. Over adskillige generationer udviklede de langsomt længere og længere halse som et resultat af denne halsbrækkende strækken efter blade. Darvin derimod, foreslog at generne for at have en lang hals var en fordel for den enkelte giraf (i forhold til dens korthalsede søstre og brødre). På denne måde blev gener for lange halse nedarvet.

Giraf med en lang hals

Dagbogsskrivning er en meget vigtig del af en ekspedition. Find en notesbog af god kvalitet, en pen og blæk. Hvis man har et godt øje for naturens detaljer er det også en fordel. Pen og blæk kan man finde i en lækker lille butik eller man kan f.eks finde det her: https://bogogpen.dk

En plads i skyggen med en blomsterbog



Men hvad bør man dog have på til sådan en ekspedition? Tidens damer kan foreksempel vælge en dragt som den der er afbildet herunder. Den er den nyeste sommermode fra 1907 og bliver beskrevet som et rejsekustyme i praktisk engelsk uld. En sjalkrave af sort fløjl med stofkanter omgiver den lidt spidse halsudskæring, ellers består denne praktiske dragts udsmykning kun af ca. 4 cm brede stofstrimler. Nederdelen er nidelt og den lange jaket har to stiklommer.


Rejsemode anno 1907

Hav en god udforskende sommer.

Kommentarer