vindpunk beboelse på den danske måde


Hvordan ville Vindpunk se ud i en dansk version?
Her er ingen dramatiske bjerge, stejle klipper og ikke rigtigt nogle floder som kunne bruges til vandkraft. Ingen dramatiske gothiske slotte og ingen vandspyere (det danske ord for gargoyl - og hvilket vidunderligt ord!).

København 1587 (Københavns Topografiske Udvikling indtil 1300)

Lad os kigge på hvad vi havde dengang, bare for inspirationens skyld (desværre er der ikke helt vildt meget tilbage fra middelalderen men kirker er altid en god inspirationskilde). Træarkitekturen kendt fra de berømte norske stavkirker fandtes også i Danmark men i dag er der er kun arkæologiske fund. Så dem overlader vi til en anden blogpost. Ændringen fra træ til sten skete sandsynligvis på grund af tømmermangel, skovene blev fældet og der var mangel på gode egetræer. De bygninger der er tilbage i dag er bygget af sten, kvadre og tegl (mursten).

Stenbygninger ville vel ikke være elegante men mere firkantet/klodsede. Der ville være brugt sten og et træ- eller stråtag måske nogle gange med et tegltag.


Hus 1525

Herunder er et andet hus, bygget før 1536. Det har fundament af stenblokke og murstensvægge. Dette charmerende hus blev brugt til at opbevare tiende men senere ombygget til privatbolig (omkring år 1600). Omkring 1800 blev huset overtaget af det lokale gods og brugt til at huse godsets bønder (samt deres familie, enker og fattigfolk). 
Hus ombygget omkring 1600


Hus ombygget omkring 1600. Læg mærke til stenblokkene i fundamentet.

Den imponerende højtragende arkitektur vi kender fra andre europæiske lande findes ikke rigtigt i Danmark (De gotiske kirker fra Paris - foreksempel). Men det ville da ellers have været fint.

Når vi ser på datidens københavn i det 16 århundrede finder vi en relativt lille by med nogle få høje bygninger. Hele byen var omgærdet af en bymur.
København ca. 1596 (Københavns Topografiske Udvikling indtil 1300)

Dette træsnit illustrerer den gamle legende om Kong Hake, konge over Geatish og hans krig mod Danmarks Kong Sigar. Kong Hakes tropper (til venstre) har forklædt sig med blade og grene. De nærmede sig Kong Sigars slot i denne forklædning. Inde i slottet ser vi Kong Sigar der spiller backgammon. Der er en masse tårne og fine detaljer på bygningen.

Olaus Magnus "Historia de Gentibus Septentrionalibus" 


Træsnittet herunder viser et drabeligt slag. Læg mærke til kanonerne nederst til venstre og det døde "pindemænd" i den øverste halvdel. Der er flere kanoner i det øverste venstre hjørne og folk der forskanser sig bag en palisade.
København 1599 (but is supposed to depict a battle at sea anno 1535 -36)                               (Københavns Topografiske Udvikling indtil 1300)

Jeg bliver simpelthen nødt til at medtage det sidste billede fra 1555, selv om det ikke er fra Danmark (det er fra et andet skandinavisk land). Vi ser en trædemølle hvori der er tre personer. Det viser en mine, et reb fører ned i mineskakten og i den ene ende ses en tønde. En mand tager fat i tønden for at tømme den for indholdet af malm. To mænd på vej ned i minen hager sig fast til den anden ende af rebet. De sorte firkanter til højre repræsenterer miner. Symbolerne på bjergtoppene angiver de forskellige ejere, kongelige eller adelige. Man ser nogle få robuste huse (?) eller måske er de slotte eller andre bygningsstrukturer.

Olaus Magnus "Historia de Gentibus Septentrionalibus" 


Inspiration:
Medeltida kyrkoarkitektur i Norden (1964) Svanberg, Jan, R&S/ J.W.CappelensForlag.

Københavns Topografiske Udvikling indtil 1300 (1999) Aarbøger for Nordisk Oldkyndighed og Historie 1998.  Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab.

Olaus Magnus "Historia de Gentibus Septentrionalibus" (1555), Rome. http://www.avrosys.nu/prints/prints28-olausmagnus.htm

Kommentarer