Damppunk

Hvad er steampunk?

Steampunk eller damppunk som det hedder på dansk, er efterhånden blevet et mere alment kendt begreb og det mest kendte inden for cyberpunk. Hvis vi kigger mod ordbogen, så bliver begrebet defineret således:

- science fiction dealing with 19th-century societies dominated 
by historical or imagined steam-powered technology -
                                                                     
                                                                         defineret af Merriam-Webster


Steampunk blev udviklet som begreb i 1980erne men bygger især på 1800 tallets udtryk blandet med anakronistiske teknologier, typisk med Victoriatidens æstetik og teknologibegejstring. Selv om udtrykket steampunk er fra 1980erne er der mange forfattere der retrospektivt bliver regnet med til genren, ofte fremhæves Jules Verne men der er mange flere. Genren har idag spredt sig over flere tidsaldre og miljøer og det kan være svært at indkredse den helt. Typisk er dog den meget positive tilgang til teknologi og opdagelser i modsætning til et dystopisk samfundssyn. steampunk er både litteratur og praksis. Bøger (gamle og nye), teater, film, grafik, billeder, selvbyggede eller ombyggede "dimser" tøj og cosplay.  

For at blive ved med at finde på, så er det nødvendigt med inspiration - det håber jeg du finder på denne blog. Jeg vil lægge vægten på originalt gammelt materiale og selvfølgelig nye billeder af gamle ting/teknologier. Eftersom det er en dansk blog er vinklen dansk men med afstikkere til andre kulturer. 




Steampunk har, eller er, også en masse subgenrer. Jeg har listet nogle af dem her og der skal nok være lidt uenighed over om der burde være flere eller færre. Listen er nogle af de genrer som jeg bliver inspireret af og man kan selv tilføje flere.

Cyberpunk
Dieselpunk
Silkpunk
Biopunk
Clockpunk
Mythpunk
Elfpunk
Nanopunk
Splatterpunk
Greenpunk
Cattlepunk 
Atompunk
Windpunk


Steampunk har elementer fra en masse stilarter. Her er en liste af nogle af dem som jeg lader mig inspirere af. 

Science fantasy
Victorianism/Victoriana/Neo-Victorianism
Alternate technological advanced reality
Retro-futurism
Tecnofantasy
Science fiction
Anachronistic technologies
Anime
Raygun Gothic
Technomancy

Steampunk er generelt en positiv genre. Derfor vil jeg ikke skrive om nogle af de (mange) negative ting der følger med effektivisering og maskiner. Heller ikke om religion.

Kommentarer