vindpunk og dæmoner
Mød Tutivillus
Tutivillus er den lille djævel der noterer al utilbørlig tale under gudstjenesten. Han samler også præstens mumlende og forkert udtalte ord for at tage dem med til helvede hvor de vil blive brugt mod de skyldige på dommens dag. Man kan også sige at han har styr på den magi der tryller det talte ord om til det skrevne ord, ikke noget som alle var i stand til i middelalderen (1).
Her ser vi ham mens han lytter til en kvinde i kirken mens han skriver hendes ord ned (hun burde være tavs under prædikenen). I middelalderen anså man ham for at være associeret med skrivning og læsefærdigheder. Han sørgede for at skriverne skrev forkert når de kopierede tekster og hans bedrifter blev beskrevet i malerier, prædikner og digte. I senere tider generede han den trykpressen og fik typograferne til at lave fejl.
"I am a poure dyuel, and my name ys Tytyvyllus ... I muste eche day ... brynge my master a thousande pokes full of faylynges, & of neglygences in syllables and wordes." (The Myroure of Oure Ladye 1530)
Læg mærke til den fantastisk fine strudhætte som kvinden bærer.
Jeg tænker at det altid er rart at have en lille djævel man kan give skylden når der sniger sig en stavefejl ind. Hvis i ser en fejl noget sted på denne blog, så er det fordi Tutivillus har været forbi!
Her beskrives det mere detaljeret hvad Tutivillus tager sig til. Manuskriptet er fra 1530 og gentrykt i 1873. Senere har de flinke folk på archive.org gjort teksten tilgængelig på internettet.
Et udsnit af The Myroure of Oure Ladye (1530)
Jeg tror roligt man kan tænke sig til at denne djævel prøver at overtale den stakkels mand til at drikke mere end godt er. Kalkmaleri fra 1425-1450
Stats
Kalkmalerier kan man finde i omkring 600 kirker spredt over hele Danmark. Det er den højeste koncentration af kalkmalerier noget sted i verden (Wiki).
Sources
(1) A gallimaufry: http://gallimaufry.typepad.com/blog/2011/03/tutivillus.html
Øret til væggen: Kalkmaleri app der kan findes her: kalkmaleriinfo.natmus.dk
The Myroure of Oure Ladye: containing a devotional treatise on divine service, with a translation of the offices used by the sisters of the Brigittine monastery of Sion, at Isleworth, during the fifteenth and sixteenth centuries. It can be found in its entirety here: https://archive.org/stream/themyroureofoure00unkwuoft#page/n127/mode/2up/search/Tytyvyllus
Kommentarer
Send en kommentar